terug terug - nieuwsarchief naar archief

Waar komt de naam Hennipgaarde vandaan?

02 oktober 2016

Hennip is Zevenhuizens voor hennep. Deze plant groeide vroeger in het Rottegebied. Er werd touw en linnen van gemaakt.

schip met henneptouw - kopie.jpg

Dialect
Dat vertelt Arie Dekker ons in Zevenhuizens dialect. Hij is van het Historisch Centrum “Ons Verleden” van de Stichting Oud Zevenhuizen-Moerkapelle. 'Hennep (het vlas) werd in een omdijkt stuk water (de huidige Hennipsloot) naast de Catjespolder (nu een deel van de Tweemanspolder) geweekt, geknuppeld en vervolgens vervoerd naar onder andere de touwslagerij in Moordrecht en naar Rotterdam. Het vervoer van de hennep ging via het water naar de sluis van de Catjespolder naar de Rotte of via de Catjessloot en Ringvaart naar Moordrecht. Restanten van deze sluis zijn nog te vinden bij het Koornmolengat.

Varend transport via de Hennipsloot
Na de inpoldering van de Catjespolder zijn de huidige Hennipsloot en de sluis aangelegd. Deze sluis, het Zevenhuizens Verlaat, beter bekent als de sluis van “Van Vliet”, dateert uit 1740 en verbindt de Rotte met de Hennipsloot en de Ringvaart. Vroeger werd de Hennipsloot vooral gebruikt voor het varend transport van hennep naar Rotterdam,' aldus Arie Dekker. 

Veel hennip
Het woord hennip komt terug in de naam Hennipsloot, Hennipdreef en Hennipkade. En sinds kort ook in de toekomstige Hennipgaarde. Een gaarde is overigens een (omheinde) tuin. Soms wordt er ook een paradijs mee bedoeld. 

Cultureel erfgoed
Neem eens een kijkje in het Historisch centrum en kom meer te weten over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Zevenhuizen. Meer informatie: oudzevenhuizenmoerkapelle.nl